Dietetyk to specjalista zajmujący się planowaniem i oceną żywienia osób zdrowych i borykających się z chorobami oraz zaburzeniami zdrowotnymi. Dietetyk edukuje w zakresie zasad prawidłowego odżywiania w różnych stanach fizjologicznych oraz planuje leczenie żywieniowe w wielu jednostkach chorobowych.

Dietetyk opracowuje zalecenia dietetyczne m.in. w następujących zaburzeniach:

  • nadwaga, otyłość, niedobór masy ciała
  • zaburzenia metaboliczne: cukrzyca, stan przedcukrzycowy, insulinooporność, nadciśnienie tętnicze, hipercholesterolemia, dna moczanowa, osteoporoza),
  • choroby układu pokarmowego (m.in.: zespół jelita drażliwego, celiakia, choroby zapalne jelit, zespół krótkiego jelita, przewlekłe biegunki/zaparcia, SIBO, choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy, zapalenie błony śluzowej żołądka, refluks żołądkowo-przełykowy, choroby wątroby, choroby trzustki, choroba uchyłkowa jelita grubego),
  • choroby układu krążenia (miażdżyca, zaburzenia lipidowe, niewydolność serca, stan po zawale),
  • choroby i zaburzenia neurologiczne (m.in.: choroba Parkinsona, dysfagia, niedożywienie w przebiegu chorób neurologicznych),
  • choroby autoimmunologiczne,
  • choroby nerek (kamica nerkowa, przewlekła niewydolność nerki, leczenie nerkozastępcze, stan po przeszczepie nerki),
  • zaburzenia endokrynologiczne (PCOS, choroby tarczycy, choroby nadnerczy, choroby przytarczyc),
  • alergie i nietolerancje pokarmowe,
Ponadto, doradza w zakresie diety podczas:

  • ciąży i karmienia piersią,
  • rozszerzania diety niemowląt, kształtowania diety dzieci i młodzieży,
  • uprawiania aktywności sportowej /wspomaganie dietetyczne w sporcie, wspomaganie leczenia kontuzji/.